Zonsondergang bij Montmajour, een nieuw schilderij van Vincent van Gogh ontdekt

‘Zonsondergang bij Montmajour’, een nieuw schilderij van Vincent van Gogh ontdekt!

Zonsondergang-bij-Montmajour - Vincent van Gogh     Zonsondergang bij Montmajour

Voor ongeveer een eeuw  werd het schilderij ‘ Zonsondergang bij Montmajour ” beschouwd als een vervalsing. Het schilderij was in privé bezit en werd bewaard op een zolder, onbekend bij het publiek en door kunsthistorici als een vervalsing gezien . Maar op maandag heeft het Van Gogh Museum bekend gemaakt dat het schilderij een echt werk is van Vincent van Gogh.

In een interview zegt Axel Rüger, directeur van het Van Gogh museum, dat ” Zonsondergang bij Montmajour , ” geschilderd is in Arles in 1888 , ” gemaakt in de belangrijke periode uit het leven van Van Gogh , toen hij zijn aanzienlijke meesterwerken schilderde , zoals ‘ Zonnebloemen ‘, ‘ Het gele huis ‘ en ‘ De Slaapkamer ‘”,.

Zonnebloemen - Vincent van Gogh     Het gele huis - Vincent van Gogh     De slaapkamer - Vincent van Gogh

Afgebeeld is  de schemering in het heuvelachtige , bosrijke landschap van Montmajour in de Provence, met tarwe velden en ruïnes in de verte . Het gebied rond Montmajour werd vaak bezocht door Van Gogh tijdens zijn verblijf in Arles.

” Zo nu en dan ontdekt men nieuwe schilderijen uit de vroegere schildersperiode van Van Gogh , maar uit de rijpe periode is zeer zeldzaam “, zegt James Roundell , een kunsthandelaar en directeur van de moderne foto’s voor de Dickinson galeries in Londen en New York , die zich bezighoudt met impressionistische en moderne kunst .
Dhr. Roundell zegt dat het moeilijk te voorspellen is hoeveel ” Zonsondergang bij Montmajour ” zal opbrengen bij verkoop, maar verwacht dat het in de tientallen miljoenen zal zijn.
Hierbij voegde hij toe;, “Het is niet de iconische status van zoiets als de ‘Zonnebloemen ‘, of het ‘ Portret van dr. Gachet, ‘ ” die in 1990 op een veiling verkocht is voor $ 82.500.000 .

Zonnebloemen      portret van Dr. Gachet - Vincent van Gogh

Zonnebloemen                               Portret van Dr. Gachet
Fred Leeman , een voormalig hoofdconservator van het museum en nu zelfstandig kunsthistoricus en van Gogh geleerde , zei dat het werk , die volgens hem  ” 100 % echt is , ‘ bijdraagt aan een alternatief begrip van de kunstenaar . ” We zien van Gogh als een zeer moderne schilder , maar hier werkt hij in de traditie van de 19e – eeuw landschapsschilderkunst”.

Het schilderij is al voor meerdere jaren in het bezit van een familie, en vanwege privacy  wordt er geen informatie vrijgegeven over de eigenaren. Tot 1901 was het schilderij eigendom van Van Gogh’s broer Theo , aldus Marije Vellekoop , hoofd van collecties , onderzoek en presentatie van het museum . Zijn weduwe , Johanna van Gogh – Bonger , verkocht het aan een Parijse kunsthandelaar . In 1908 , de kunsthandelaar verkocht het weer aan een Noorse verzamelaar , zei mevrouw Vellekoop . Kort hierna , voegde ze eraan toe , ” werd het als een vervalsing, of niet origineel verklaard , ” en de Noorse verzamelaar verbande het naar zijn zolder , waar het bewaard bleef tot aan zijn dood in 1970.

De huidige eigenaren van het schilderij hebben het daarna gekocht . Ze brachten het naar het  Van Gogh Museum in 1991 , aldus de heer Rüger , waar deskundigen op dat moment aangaven dat het schilderij niet authentiek was . Twee jaar geleden brachten  de eigenaren het opnieuw terug naar het museum , waar het sindsdien door onderzoekers van het museum werd onderzocht.

Louis van Tilborgh , senior onderzoeker van het museum , zei dat sinds 1991 , het museum een aantal nieuwe technieken voor de identificatie en authenticatie van kunstwerken heeft ontwikkeld . Hij zei dat al deze methoden zijn gebruikt toen de onderzoekers opnieuw de kans kregen om het schilderij te onderzoeken. Volgens de heer Van Tilborgh werd het schilderij geschilderd op hetzelfde type canvas met dezelfde soort onderlaag die van Gogh gebruikt heeft voor ten minste één ander schilderij in diezelfde periode , ‘ De rotsen ”

De rotsen - Vincent van Gogh   (De rotsen)

Het werk werd ook vermeld als onderdeel van Theo van Gogh’s collectie in 1890 . Op de rugzijde van het schilderij is het nummer ” 180 ” geschilderd , die overeenkomt met de nummering van Theo’s collectie .
Dhr. Rüger voegt toe: ” Deze keer hebben we topografische informatie plus een aantal andere factoren die ons hebben geholpen om de authenticiteit vast te stellen. De datum van ” Zonsondergang bij Montmajour ” is geïdentificeerd op 4 juli 1888 . In een brief die van Gogh de volgende dag aan zijn broer schreef lijkt hij de scène te hebben beschreven :
“Gisteren , bij zonsondergang , was ik op een steenachtige heide , waar zeer kleine , gedraaide eiken groeien , op de achtergrond een ruïne op de heuvel , en tarwe velden in de vallei.

Van Gogh ging naar Arles in februari 1888 en bracht zijn tijd door met het verkennen van de landschappen in de Provence , en het ‘en plein air ‘, schilderen . Hij was vooral gefascineerd door het vlakke landschap rond de heuvel van Montmajour , met zijn rotsachtige uitstulpingen en hooi – gekleurde velden . In een brief van juli 1888 , zei hij dat hij minstens 50 keer naar Montmajour was geweest” om het uitzicht over de vlakte te zien . ”

Vanaf 24 september is het schilderij  gedurende één jaar te bezichtigen in het Van Gogh museum. De huidige eigenaren hebben niet aangegeven wat ze van plan zijn te doen  met het schilderij na deze tentoonstelling.

Bent u gecharmeerd door het schilderij ‘Zonsondergang bij Montmajour’ of een ander schilderij van Vincent van Gogh? En zou u er een reproductie van willen aanschaffen. Vraag dan hier een vrijblijvende offerte aan:

een-handgeschilderd-reproductie-schilderij

Bron: NYTimes

www.kunstreplica.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s